Racketadvies

Hulp bij het vinden van een geschikt tennisracket? Dan ben je bij TennisDirect aan het juiste adres! Op onze adviespagina kun je precies vinden met welke aspecten je rekening moet houden bij het zoeken naar een racket. In de racketcategorie werken we met verschillende filters die je kunt gebruiken om uiteindelijk uit te komen op een selectie aan geschikte tennisrackets.

Weet je niet welk racket je moet kiezen en wil je liever eerst testen? Dit kan uiteraard! Neem contact op met onze klantenservice voor de mogelijkheden.

Tennisracket keuzehulp

Welk tennisracket past bij mij?

Het is best lastig om het racket te vinden dat past bij jouw speelstijl. Wij helpen je hier graag bij! Wij zijn zelf enthousiaste tennissers, dus we weten precies waar je tegenaan loopt bij het maken van een keuze.

Bij het kiezen van een racket is het belangrijk om op meerdere aspecten te letten. Wij hebben de belangrijkste voor je onder elkaar gezet. Deze vind je ook terug in de filters op onze racketpagina. Als je deze filters van boven naar beneden doorloopt komt je vanzelf bij een selectie aan geschikte rackets uit.

Een racket testen?

Weet je niet welk racket je moet kiezen en wil je eerst een racket testen? Dit kan uiteraard! Voor een bedrag van €13,95 kan je maximaal 2 rackets testen voor een periode van 10 dagen. Bekijk onze pagina over rackets testen voor meer informatie hoe dit in z'n werk gaat.

Hulp bij het kiezen van een tennisracket

Heeft mijn speelsterkte invloed op mijn racketkeuze?
Wij maken onderscheid in 4 ranges speelsterktes. Bij deze ranges horen bepaalde racketeigenschappen waar vaak voor wordt gekozen. Zo is bijvoorbeeld het gewicht, de grootte van het racketblad en het balanspunt afhankelijk van het niveau waarop je speelt.
Speelsterkte 1/2/3: Deze groep spelers is vaak op zoek naar een zwaarder racket wat veel controle geeft. Een speler uit deze categorie beheerst alle slagen met de juiste techniek. Het racket waarmee gespeeld wordt weegt voor heren rond de 310 gram of meer. Voor dames ligt het gewicht rond de 295 gram of meer. Het blad is vaak wat kleiner (±630 cm²) en het balanspunt ligt richting het handvat (±310 mm).
Speelsterkte 3/4/5: Deze groep spelers is vaak op zoek naar een racket wat een goede mix geeft tussen power en controle. Het racket waar mee gespeeld wordt, weegt tussen de 290 en 310 gram. Het blad varieert tussen de 630 en 645 cm². Het balanspunt ligt richting het handvat (±320 mm).
Speelsterkte 5/6/7: Deze groep spelers is vaak op zoek naar een racket wat iets meer power geeft dan controle. Het racket waarmee gespeeld wordt, weegt tussen de 275 en 300 gram. Het blad varieert tussen de 645 en 671 cm². Het racket is meestal even-balanced (±330 mm).
Speelsterkte 7/8/9: Deze groep spelers is vaak op zoek naar een racket wat veel power en comfort geeft. Het racket waarmee gespeeld wordt, weegt tussen de 255 en 275 gram. Het blad is vaak groter dan 671 cm². Het balanspunt ligt bij deze rackets altijd in de top van het racket (±330 mm).
Ben je op zoek naar power, controle, comfort of spin?
Om te bepalen of jij een racket met power, controle, comfort of spin nodig hebt, hebben wij voor jou de kenmerken van deze types uiteengezet.
Power: Als je op zoek bent naar rackets met een dikker frame en een grote sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van het racket), dan kies je voor power. Een powerracket heeft vaak een groter blad, waardoor de sweetspot groter is. De rackets zijn niet zo stijf als een controle racket en geven hierdoor makkelijk vaart aan de bal.
Controle: Als je op zoek bent naar het gevoel dat nodig is voor het plaatsen van de bal, dan kies je voor een controle racket. Controle rackets zijn wat zwaarder en hebben een kleiner blad en ook voelen deze wat stijver aan. Controle rackets hebben vaak een dichter snarenpatroon, oftewel meer snaren in het racket. Dit zorgt voor een langere levensduur van de snaar en bovendien gaan de snaren minder snel schuiven. Deze rackets hebben altijd een smaller frame dan bijvoorbeeld een racket dat power geeft.
Comfort: Wanneer je op zoek bent naar een comfortabel racket, vaak geschikt voor speelsterkte 7 t/m 9, dan kies je voor comfort. Dit zijn rackets die lichter zijn van gewicht en een grotere sweetspot hebben. Door het lichte gewicht van het racket is het makkelijk te manoeuvreren en te gebruiken. Ook spelers die snel last hebben van blessures kunnen kiezen voor een comfort racket.
Spin: Als je op zoek bent naar een racket waarmee je optimaal kunt spinnen, kies je voor een grotere bladgrootte. Hierdoor is de sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van het racket) groter als een gemiddelde racket en kan er extra spin aan de bal gegeven worden. Spin rackets hebben vaak een open snarenpatroon, doordat de snaren verder uit elkaar staan kunnen de snaren meer bewegen. Dit zorgt ervoor dat je meer met effect kunt spelen (topspin en slice).
Welk gewicht moet ik kiezen?
Er zijn verschillende gewichtsklassen, deze zijn onderverdeeld in drie groepen.
Lichtgewicht: Een lichtgewicht racket is goed handelbaar en ligt lekker in de hand. Lichte rackets hebben het balanspunt in de top. Hierdoor kun je toch hard genoeg slaan, ondanks dat het racket heel licht is. De lichte frames kenmerken zich vaak door hun power. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 255 - 270 gram.
Medium gewicht: De rackets in deze groep hebben een gemiddeld gewicht en zijn geschikt voor een brede groep spelers. Van jeugdspelers tot aan senior spelers. De rackets bieden een goede mix tussen power en controle. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 270 - 305 gram.
Zwaargewicht: De frames van deze rackets vragen meer techniek van de speler, maar geven hier een hoop controle voor terug. Wanneer je een beginnende speler bent, is het niet aan te raden om met een zwaargewicht te spelen. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 305 - 340 gram.
Wat is het verschil tussen de balanspunten?
Er zijn drie verschillende balanspunten. Hoe kies je nu de juiste balans?
Topweight: Hierbij ligt het balanspunt bovenin het racket. Een topweight racket geeft meer balversnelling, hiermee kun je gemakkelijk power in je slagen leggen. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een belans van 340 - 380 mm.
Evenbalanced: Hierbij ligt het balanspunt in het midden van het racket. Een evenbalanced racket is het meest geschikt als je op zoek bent naar een racket met een gemiddelde dosis power en controle. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 320 - 340 mm.
Handleweight: Hierbij ligt het balanspunt onderin het racket. Een handleweight racket geeft meer balcontrole. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 305 - 320 mm.
Lichte rackets hebben altijd het balanspunt in de top van het racket. Zware rackets hebben het balanspunt altijd meer richting het handvat.
Welke bladgrootte heb ik nodig?
De bladgrootte van het racket bepaald de hoeveelheid power, controle en het spelcomfort van een racket. Er zijn drie verschillende soorten rackets:
Oversized: Dit zijn rackets met een blad dat groter is dan 677 cm². Dit grote blad zorgt voor een grotere sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van je racket), waardoor het racket stabieler is. Een oversized racket genereert veel snelheid zonder kracht te zetten. Het balcontact met een oversized racket voelt vaak zeer comfortabel aan.
Midplus: Dit zijn rackets met een blad tussen de 613 en 677 cm². Deze rackets hebben een gemiddelde bladgrootte en bieden daardoor een goede mix tussen power en controle. Door de ruime sweetspot wordt er meer snelheid aan de bal gegeven. Spelers die veel spinnen, ervaren een midplus racket vaak als zeer aangenaam.
Midsize: Dit zijn rackets met een blad dat kleiner is dan 613 cm². Deze rackets hebben een kleine sweetspot, samen met het kleine blad zorgt dit voor veel gevoel en controle. Wanneer je met een midsize racket gaat spelen, moet je over een goede techniek en timing beschikken.
Welke gripmaat heb ik nodig?
Twijfel je over de juiste maat? Geen probleem! Onderstaande maattabel kan als richtlijn worden gebruikt voor het kiezen van de juiste gripmaat. De afstand van de eerste handlijn tot aan het topje van je ringvinger geeft aan welke gripmaat je nodig hebt.