Er zijn drie verschillende balanspunten. Hoe kies je nu de juiste balans?
Handleweight: Hierbij ligt het balanspunt onderin het racket. Een handleweight racket geeft meer balcontrole. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 305 - 320 mm.
Evenbalanced: Hierbij ligt het balanspunt in het midden van het racket. Een evenbalanced racket is het meest geschikt als je op zoek bent naar een racket met een gemiddelde dosis power en controle. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 320 - 340 mm.
Topweight: Hierbij ligt het balanspunt bovenin het racket. Een topweight racket geeft meer balversnelling, hiermee kun je gemakkelijk power in je slagen leggen. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een belans van 340 - 380 mm.
Lichte rackets hebben altijd het balanspunt in de top van het racket. Zware rackets hebben het balanspunt altijd meer richting het handvat.
Er zijn verschillende gewichtsklassen, deze zijn onderverdeeld in drie groepen.
Lichtgewicht: Een lichtgewicht racket is goed handelbaar en ligt lekker in de hand. Lichte rackets hebben het balanspunt in de top. Hierdoor kun je toch hard genoeg slaan, ondanks dat het racket heel licht is. De lichte frames kenmerken zich vaak door hun power. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 255 - 270 gram.
Medium gewicht: De rackets in deze groep hebben een gemiddeld gewicht en zijn geschikt voor een brede groep spelers. Van jeugdspelers tot aan senior spelers. De rackets bieden een goede mix tussen power en controle. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 270 - 305 gram.
Zwaargewicht: De frames van deze rackets vragen meer techniek van de speler, maar geven hier een hoop controle voor terug. Wanneer je een beginnende speler bent, is het niet aan te raden om met een zwaargewicht te spelen. De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 305 - 340 gram.
Het snarenpatroon heeft invloed op de speleigenschappen van een tennisracket. Rackets zijn uitgevoerd met verschillende snarenpatronen. De snarenpatronen zijn feitelijk in drie groepen in te delen, namelijk: dicht, normaal en open.
Dicht (18 x 20 | 18 x 19 | 18 x 21 | 16 x 21) : Hoe dichter de snaren op elkaar zitten, hoe meer controle en duurzaamheid, maar minder spin en balversnelling. Uitermate geschikt voor spelers die op zoek zijn naar veel controle. Een ander bijkomend voordeel is dat de snaren minder snel stuk gaan.
Normaal (16 x 19 | 16 x 18 | 16 x 20) : Een normaal snarenpatroon biedt een goede en neutrale verhouding tussen power, spin, controle en duurzaamheid.
Open (18 x 16 | 16 x 15 | 16 x 16 | 16 x 17 | 14 x 16 | 14 x 18 | 14 x 15) : Hoe meer de snaren uit elkaar staan, hoe meer grip op de bal voor spin en slice, maar minder controle. Doordat de snaren verder uit elkaar staan kunnen de snaren meer bewegen. Dit zorgt ervoor dat je meer met effect kunt spelen (topspin en slice). Daarnaast zorgt een open snarenpatroon meer voor een trampoline-effect en dus meer power. Het nadeel is dat de snaren sneller stuk gaan door de bewegingsvrijheid.