Vragen? 0252-219107

Artikelen: (0) - € 0,00

Racketinformatie


 

Hoe kies ik het juiste racket?

Het is best lastig om het racket te vinden dat past bij jouw speelstijl. Wij helpen je hier graag bij! We zijn zelf enthousiaste tennissers, dus we weten precies waar je tegen aan loopt bij het maken van een keuze.

Bij het kiezen van een racket is belangrijk om op meerdere aspecten te letten. Wij hebben de belangrijkste voor je onder elkaar gezet. Deze vind je ook terug in de filter op onze racketpagina. Als je deze filters van boven naar beneden doorloopt kom je vanzelf bij de juiste rackets uit. Ben je een beginnende tennisser of iemand die af en toe voor de ontspanning een balletje slaat? Houd het simpel en kies voor de volgende opties:

Recreatief, Comfort, Licht- of Middengewicht, Evenbalanced en Midplus of Oversized.

Mocht je het toch nog lastig vinden om een keuze te maken, bel ons dan gerust op (0252-219107). Onze racketspecialisten helpen je graag verder, of je nu beginner bent of een ervaren tennisser.

 


Een racket testen?

Ook dit kan bij ons! Heb je een duidelijke voorkeur voor een bepaald racket en wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Neem contact op met onze klantenservice en vraag een testracket aan.

Indien u de betaling van de testkosten voldoet, gaat u akkoord met onderstaande testvoorwaarden van TennisDirect:

-        Het testracket dient na 7 dagen geretourneerd te worden.
-        De testkosten bedragen €13,95(incl. verzendkosten).
-        Indien het racket niet binnen de afgesproken periode geretourneerd worden, heeft TennisDirect het recht om de
         TennisDirect prijs van het tennisracket bij u in rekening te brengen.
-        U bent verantwoordelijk voor het testracket en dient hem in dezelfde staat te retourneren, kapotte snaren uitgezonderd.
-        U heeft het recht om de grip/ bespanning aan te passen naar wens.

hz


1. Recreatief, Competitie of Tourspeler

Er zijn drie verschillende type spelers te onderscheiden in het tennis. De recreatieve speler, de competitiespeler en de tourspeler. Hoe bepaal jij welk type speler je bent? Hieronder lees je wat de kenmerken zijn van elke type speler:

De recreatieve/allround speler: Je bent een speler met het niveau 7/8/9 en je tennist op recreatief niveau. De rackets die bij een recreatieve speler horen kenmerken zich vaak door het lichte gewicht en de rackets geven ook veel power mee aan de slagen van een recreatieve speler.
Populaire rackets: Babolat Pure Drive Lite GT, Babolat Aero Pro Drive Team GT, Prince TT Blue Bandit xti.

De competitiespeler: Je bent een speler met een niveau 3/4/5/6/7 en bent fanatiek in het spelen van wedstrijden en competities. De rackets die bij een competitiespeler horen kenmerken zich door een gemiddeld gewicht en hebben een goede mix van power en controle.
Populaire rackets: Babolat Pure Drive GT, Head YouTek IG Radical, Wilson Six One Team BLX2

De tourspeler: Je bent een speler met een niveau van 1/2/3/4 en bent zeer actief op de tennisbaan, je tennist meerdere keren per week en neemt actief deel aan toernooien en competities. De rackets die bij een tourspeler horen kenmerken zich door een zwaarder gewicht, een klein blad en meer controle.
Populaire rackets: Head YouTek IG Prestige Mid, Wilson Pro Staff Federer 97, Wilson Six One 95BLX2

terug naar boven

hz


2. Power, Controle of Comfort

Om te bepalen of jij een racket met power, controle of comfort nodig hebt, hebben wij voor jou de kenmerken van deze types uiteengezet.

Power:  Als je op zoek bent naar rackets met veel wendbaarheid en een grote sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van je racket), dan kies je voor power. Een powerracket heeft vaak minder snaren in het racket dan andere rackets, waardoor de sweetspot groter is. 

Controle:  Als je op zoek bent naar het gevoel dat nodig is voor het plaatsen van de bal, dan kies je voor een controle racket. Controle rackets zijn wat zwaarder en hebben een kleiner blad ook voelen deze wat stijver aan. Controle rackets hebben vaak een dichter snarenpatroon, oftewel meer snaren in het racket. Dit zorgt voor een langere levensduur van de snaar en bovendien gaan de snaren minder snel schuiven.

Comfort: Wanneer je opzoek bent naar een comfortabel racket, vaak geschikt voor de wat meer recreatieve en allround tennisser, dan kies je voor comfort. Dit zijn rackets die lichter zijn van gewicht en een grotere sweetspot hebben (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van je racket).

terug naar boven

hz


3. Gewicht 

Er zijn verschillende gewichtklassen, deze zijn onderverdeeld in drie groepen.

Lichtgewicht: Een lichtgewicht racket is goed handelbaar en ligt lekker in de hand. Lichte rackets hebben het balanspunt in de top. Hierdoor kun je toch hard genoeg slaan, ondanks dat het racket heel licht is. De lichte frames kenmerken zich vaak door hun power. (Niveau 7/8/9).|
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 0 – 270 gram. 

Medium gewicht: De rackets in deze groep hebben een gemiddeld gewicht en zijn geschikt voor een brede groep spelers. Van jeugdspelers tot aan de gevorderde competitiespeler. De rackets hebben al redelijk veel controle, maar geven je tegelijkertijd nog voldoende power. (Niveau 5/6/7/8/9).
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 271 – 295 gram.

Zwaargewicht: De frames van deze rackets vragen meer techniek van de speler, maar geven hier een hoop controle en tegelijkertijd balsnelheid voor terug. (Niveau 1/2/3/4/5/6). Wanneer je een beginnende speler bent, is het niet aan te raden om met een zwaargewicht te spelen.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 296 – 340 gram.

terug naar boven

hz


4. Balans

Er zijn drie verschillende balanspunten. Rackets met een balanspunt bovenin het racket: Topweight. Rackets met een balanspunt in het midden van het racket: Evenbalanced. Rackets met een balanspunt onderin het racket: Handleweight. Hoe kies je nu de juiste balans?

Topweight racket: geeft meer balversnelling, hiermee kun je gemakkelijk power in je slagen leggen.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 341 mm – 380 mm.

Even balanced racket: is het meest geschikt als je op zoek bent naar een racket met een gemiddelde dosis power en veel controle.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 321 mm – 340mm

Handleweight racket: geeft meer balcontrole en zorgt ook voor de juiste wendbaarheid die gegenereerd kan worden met het racket. Ben jij bijvoorbeeld een serve- en volleyspeler en wil je makkelijk manoeuvreren, dan komt deze wendbaarheid van pas aan het net.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 290 mm - 320 mm

terug naar boven

hz


5. Bladgrootte 

De bladgrootte van het racket bepaalt de hoeveelheid power, controle en het spelcomfort van een racket. Er zijn drie verschillende soorten rackets:

Oversized rackets: Dit zijn rackets met een blad dat groter is dan 677 cm². Dit grote blad zorgt voor een grotere sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van je racket), waardoor het racket stabieler is. Een oversized racket genereert veel snelheid zonder kracht te zetten. Het balcontact met een oversizedracket voelt vaak zeer comfortabel aan.

Midplus rackets: Dit zijn rackets met een blad tussen de 613  en 677 cm².  Deze rackets hebben een gemiddelde bladgrootte en bieden daardoor een goede mix tussen power en controle. Door de ruime sweetspot wordt er meer snelheid aan de bal gegeven. Spelers die veel spinnen ervaren een midplus racket vaak als zeer aangenaam.

Midsize rackets: Dit zijn rackets met een blad dat kleiner is dan 613 cm². Deze rackets hebben een kleine sweetspot, samen met het kleine blad zorgt dit voor veel gevoel en controle. Wanneer je met een midsize racket gaat spelen, moet je over een goede techniek en timing beschikken.

terug naar boven

hz

6. Gripmaat 

Hoe bepaal je de juiste gripmaat?

Meet in je rackethand de afstand op van de top van je ringvinger tot aan de 2e handlijn (zie de afbeelding). Kijk dan aan de hand van het aantal millimeters in onderstaand schema welke grip je moet hebben.   Omtrek in mm
Omtrek in Inches (USA) Gripmaat in Europa
  100 - 102 mm
4 L0
  103 - 105 mm
 4 1/8
L1
  106 - 108 mm
 4 1/4
L2
  109 - 111 mm
 4 3/8
 L3
  112 - 114 mm
 4 1/2
 L4
  115 - 117 mm
 4 5/8
L5

Een andere vuistregel die je kunt toepassen: houd je racket vast op normale wijze, met je vingers licht gespreid. Er moet ongeveer een vingerbrede ruimte overblijven tussen de vingertoppen en de muis van je duim.

terug naar boven

hz

7. Junior Rackets

Voor junioren is het extra belangrijk om een racket met de juiste maat te hebben. Hoe bepaal je de juiste maat? Dit kun je als volgt meten: Houd je racket vast met de hand waar je mee slaat. Ga rechtop staan en houd je slagarm gestrekt langs je lichaam naar beneden, met het racket in je hand.

Het racket moet op dat moment iets onder de enkel komen, het racket mag niet de grond raken. Dan heb je de juiste lengte te pakken!

Onderstaand schema geeft een indicatie van het formaat tennisracket dat hoort bij verschillende lichaamslengtes.

Leeftijd

Lichaamslengte (cm) Racketlengte (cm) Racketlengte (Inch)
3 - 4 jaar < 100 43 - 49 17 - 19
5 - 6 jaar
120 53 21
7 - 8 jaar 132 58 23 
9 - 10 jaar 143 63 25
11 - 12 jaar 150 66 26
> 11 jaar*
   


*Vanaf 11 jaar kunnen kinderen zich over het algemeen gaan oriënteren bij de tennisrackets voor senioren. 

terug naar boven

hz

8. Bekende spelers en hun rackets

Mannen

Novak Djokovic: Head YouTek Graphene Speed Pro

Novak Djokovic ‘The Djoker’ speelt met de Head YouTek Graphene Speed Pro. Dit racket is een echte allrounder. Krachtig en aggresief spel wordt gecombineerd met uitstekende precisie. Het racket weegt 315 gram en is, net als Djokovic, een echte topper. Novak is een hard hitter die toch de controle over zijn racket en spel wil behouden. De Head YouTek Grapehene Speed Pro helpt hem om dit te bewerkstelligen.


 

Head Youtek Graphene Speed Pro

Type speler Tourspeler
Type racket: Controle, Power
Gewicht 315 GramRoger Federer Wilson Pro Staff Federer 97A

De 16-voudig Grand Slam winnaar Roger Federer speelt met de Wilson Pro Staff Federer 97A. Het racket, voorzien van een lederen grip, is bestemd voor spelers met een langere swing, die gemakkelijk vaart kunnen genereren en de power uit hun slag halen. Het racket, dat met zijn gewicht van 340 gram tot de zwaarste gewichtsklasse behoort, biedt Federer veel controle over de bal en balsnelheid.  

Leuk om te weten is dat Roger Federer maar liefst 60 rackets gebruikt in 1 jaar en hij laat zijn racket zo’n 600-700 keer per jaar bespannen. 

 

Wilson Pro Staff Federer 97A

Type speler Tourspeler
Type racket Controle
Gewicht 340 GramRafael Nadal Babolat Aero Pro Drive GT

De Aero Pro Drive, voorzien van een breder frame, is een ideaal racket voor de allrounders, die graag agressief vanaf de baseline spelen, wat Nadal typeert. Rafael Nadal is een meester in het spelen vanaf de baseline. Hij speelt sinds 2013 met dit nieuwe racket van Babolat, wat qua gewicht zwaarder is dan zijn vorige racket. Hiermee neemt de Spanjaard een risico, omdat zijn spel daardoor op korte termijn achteruit kan gaan, maar op de lange termijn zal hij hier veel profijt van hebben. Met de Babolat Aero Pro Drive GT kan Nadal meer power aan zijn slagen geven.

 

Babolat Aero Pro Drive GT

Type speler Competitie
Type racket Controle, power
Gewicht 300 GramVrouwen

Maria Sharapova Head YouTek Graphene Instinct MP

De uit Rusland afkomstige Maria Sharapova die als sinds haar zevende levensjaar in Amerika woont, speelt met de Head YouTek Instict IG MP.  Iedereen kent de harde slagen van Maria. Sharapova is een tennisster met heel veel power in haar slagen. De Head YouTek Graphene Instict MP zorgt ervoor dat zij die hoeveelheid power kan creëren.

Maria Sharapova was op zoek naar een racket met power. Zij koos voor de Head YouTek Graphene Instict MP. Maria noemt dit haar nieuwe wapen. Zij won niet voor niks Roland Garros 2014 met haar Head Instinct racket. 

 

Head YouTek Graphene Instinct MP

Type speler Competitie
Type racket Controle, power
Gewicht

300 GramVictoria Azarenka Wilson Juice 100

 Victoria Azarenka is de nummer 1 in het damestennis. Haar spel wordt gekenmerkt door de snelle en agressieve slagen die zij produceert. De Wilson Juice 100 BLX2 stelt Azarenka in staat om snel en gemakkelijk door een bal heen te zwaaien, wat resulteert in krachtige slagen met veel topspin, die haar vele overwinningen hebben opgeleverd. Het racket is zeer geschikt voor snelle en agressieve spelers zoals Azarenka.

Wist je dat Victoria Azarenka de Wilson Juice 100  pas 2 weken voor alle grote toernooien aanschafte? Later zei Victoria: “I picked it up.  I tried it.  I liked it.” 

 

Wilson Juice 100 BLX2

Type speler Competitie
Type racket Controle, power
Gewicht 304 GramAgnieszka Radwanska Babolat Pure Drive Lite GT
Agnieszka Radwanska is een speelster die veel power in haar slagen legt, wat mede tot stand komt door haar racket, de Babolat Pure Drive Lite GT. Ook is zij een speelster die meer dan de gemiddelde tennister aan het net verschijnt. De Babolat Pure Drive Lite GT is een redelijk licht en goed wendbaar racket, waarmee zij aan het net goed uit de voeten komt.

Agnieszka Radwanska behaalde in 2012 voor het eerst een Grand Slam finale en dat werd mede mogelijk gemaakt door haar Babolat Pure Drive Lite GT waarmee zij de perfecte slagen kan creëren.  

 

Babolat Pure Drive Lite GT

Type speler Competitie
Type racket Power
Gewicht 275 Gram

terug naar boven
hz

GROOT ASSORTIMENT   DESKUNDIG ADVIES GRATIS RETOURNEREN NIET GOED? GELD TERUG!